Er zijn momenteel 13 Actieve noodsituaties

Omgaan met media

Je bent slachtoffer van een collectief incident. Kranten, radio of televisie berichten erover.

Die publieke aandacht roept heel vaak veel vragen op. Hoe kan je omgaan met die publieke aandacht? Hoe ga je om met de publieke aandacht? Wat heb je erbij te winnen of te verliezen? Wat zijn je rechten en plichten? Wat kan je doen om de berichtgeving correct te houden? Kan de pers je helpen?…

 

Deze tips proberen je een stap verder te helpen met het omgaan met de media nadat je slachtoffer werd. 

 

Eerst en vooral kan je DE BESLISSING MAKEN OM TE SPREKEN. Je bent dit absoluut niet verplicht. Jij hebt de controle om dat al dan niet te doen. Om die beslissing te maken neem je best je tijd om af te wegen wat belangrijk voor je is. Wat zijn de voor- en nadelen om nu te spreken? Je mag hierin best van mening veranderen afhankelijk van het moment of wie je de vraag stelt.

 

Als je besloten hebt te spreken met de media zijn er enkele tips die je mee kan nemen ter VOORBEREIDING VAN HET INTERVIEW of contact met de journalist. Bereid je voor door na te denken over wat je wil vertellen. Stel je grenzen over welke vragen je liever niet beantwoordt of waar je het interview wil laten doorgaan. Je privacy en emotionele welzijn zijn daarin erg belangrijk. Neem iemand mee die je vertrouwt om je te ondersteunen.

 

TIJDENS EEN INTERVIEW kan je ook enkele tips meenemen om jezelf te beschermen. Neem je tijd, je hoeft niets te zeggen als je je daar niet klaar voor voelt. Blijf bij je verhaal en focus op de belangrijkste punten die je wil delen.

Wat kan ik doen om mezelf en anderen te beschermen? Omgaan met sociale media

5 Specifieke Tips voor het Omgaan met Sociale Media na een Collectief Incident

1. Beperk je online aanwezigheid.

  • Pas je privacy-instellingen aan: Maak je profielen op sociale media privé en beperk wie je berichten kan zien.
  • Deïnstalleer apps: Overweeg om tijdelijk bepaalde apps te verwijderen om minder verleid te worden om online te gaan.

2. Wees selectief met informatie.

  • Deel geen persoonlijke details: Vermijd het delen van je locatie, telefoonnummer of andere persoonlijke informatie die door anderen misbruikt kan worden.
  • Vermijd het taggen van anderen: Tag geen andere slachtoffers of getuigen in je berichten.

3. Reageer niet op negatieve berichten.

  • Negeer negatieve reacties: Het kan verleidelijk zijn om te reageren op negatieve of beledigende berichten, maar dit kan de situatie alleen maar verergeren.
  • Blokkeer en rapporteer: Blokkeer gebruikers die negatieve berichten sturen en rapporteer deze aan de platformbeheerders.

4. Zoek steun in online communities.

  • Sluit je aan bij ondersteunende groepen: Er zijn online communities waar je in contact kunt komen met mensen die soortgelijke ervaringen hebben.
  • Deel positieve berichten: Focus op het delen van positieve berichten en ervaringen om een ondersteunende omgeving te creëren.

5. Neem regelmatig pauze van sociale media.

  • Plan offline activiteiten: Maak tijd voor activiteiten die je helpen te ontspannen en los te komen van je telefoon.
  • Schakel notificaties uit: Schakel notificaties uit om minder verleid te worden om constant je telefoon te checken.

 

Na een crisis is er vaak heel veel publieke aandacht, op media en sociale media. Soms is het heel moeilijk om met die aandacht om te gaan. Hieronder vind je enkele tips om jezelf en de mensen rondom je te beschermen.

Stappenplan

Hier is het stappenplan

Dit is stap één, Tekst

Dit is stap 2 met heel wat meer tekst